MSI gyártás eszközei

Az elmúlt hónapokat azzal töltöttem, hogy felépítsek egy infrastruktúrát, ami képes a saját Active Directory-nkból Group Policyval szoftvereket telepíteni, valamint WDS alapon Windows XP-t telepíteni üres számítógépekre.
A Group Policy alapú telepítésnek van egy hátulütője. Alapvetően csak MSI csomagokat tud telepíteni (itt most az egyéb lehetőségeket, mint zap fájl, vagy házilag gyártott scriptek nem vettem figyelembe). A szoftvergyártók (tisztelet a kivételnek) sajnos nem igazán veszik ezt számításba. A leginkább elszomorító ebben, hogy sajnos a Microsoft maga sem veszi komolyan, hogy a szoftvereit olyan formában tegye közzé, hogy azok GPO-ból MSI csomagként egyszerűen terjeszthetőek legyenek.
Az elmúlt időszakban különböző kizárólag ingyenes eszközöket használtam az MSI csomagjaim elkészítésére. Itt most összefoglalom, ezeket az eszközöket:
Wininstall LE 2003
Ennek a programnak egy korábbi verziója megtalálható volt a Windows 2000 Server CDn (vagy a Resource Kitben, erre már nem emlékszem pontosan). A 2003-as verzió ingyenesen volt letölthető a gyártó weboldaláról, amit én annak idején meg is tettem. Sajnos ma már nem elérhető, a későbbi verziók pedig fizetősek. A termék maga arra alkalmas, hogy egy szoftver telepítése előtt és után pillanatfelvételt csináljon a rendszerünkről és a két pillanatfelvétel különbségét egy MSI csomagba rakja. Az így készített csomag némi fazonírozás után használható GPO alapú telepítésre.
[Update]
A WinInstall LE 2003 utódja a AdminStudio Configuration Manager Edition, mint FlowM@N kollégától megtudtam, ez letölthető a Microsofttól:
Már szedem is le.
WiX
Windos Installer XML. Ez egy a Microsoft által publikált Open Source szoftver project, ami megfelelő tudás birtokában alkalmas arra, hogy egy XML leíró alapján MSI fájlokat gyártson. Egy kis tanulás után egy rendszergazdának jó eszköz arra, ha néhány fájlt akar a célgépre eljuttatni úgy, hogy az akár visszavonható is legyen. Az eszköz egyébként a Visual Studioba integrálódik, így azzal még könnyebben tudunk telepítőket írni. Itt érhető el: http://wix.sourceforge.net
Orca – Setup Development eszközök
A Microsoft a Platform SDK részeként adta ki a Windows Installer SDK-t. Számunkra ez két fontos eszközt tartalmaz. Az egyik az Orca amivel grafikus felületen tudjuk manipulálni az MSI fájlokat, valamint tudunk különböző transzformációkat készíteni vele.
A másik az SDK parancssori MSI manipulációs eszközkészlete (MsiDb, MisFiller, MsiTran, stb.) amikkel parancssorból scriptelve tudunk MSI-t manipulálni, ami jól jöhet olyan esetekben amikor az MSI előállítást, transzformációt automatizálnunk kell. A Platform SDK itt érhető el: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=0baf2b35-c656-4969-ace8-e4c0c0716adb&DisplayLang=en
Kategória: Windows Installer | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

70 hozzászólás a(z) MSI gyártás eszközei bejegyzéshez

 1. Zoltan szerint:

  Hali,
   
  Köszi, ezt nem vettem észre.
   
  Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s