Deployment – Bevezetés

Az elmúlt másfél, két év során rengeteget foglalkoztam automatikus telepítéssel. Ennek során összeraktam egy infrastruktúrát, ami rengeteg küzdést, némi programkódot, de leginkább rengeteg információt tartalmaz. Ezt az egész csomagot, felépítése során nem dokumentáltam, mára viszont égetővé vált ennek a hiánynak a pótlása. Arra gondoltam, hogy a dokumentációt rögtön publikálom is. Ezen a blogon, sok részben fogom közzétenni.
A mai irány nagy vonalakban az automatikus telepítésre az, hogy csinálunk egy szabványosított mintagépet, erről készül egy image, amit egy központi eszközből, mondjuk WDS-ből (Windows Deployment Services) letolható a kliensre (vagy akár szerverre). Ennek a megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Az elsődleges előnye, hogy nagyon gyors. Egy telepítés csak néhány percet vesz igénybe, ráadásul bizonyos technológiákkal (multicast deployment) ezen még lehet tovább gyorsítani.
Ezt a telepítési elvet és nem különösebben szeretem. Ennek több oka van:
– Rosszul adaptálható egy heterogén környezetben (szedett-vedett géppark)
– Rugalmatlan. Nem tudjuk a felhasználónak biztosítani a választás szabadságát (a megengedett alkalmazásokból milyen csomagot vállogat össze magának)
Ebből adódóan és más utat szoktam követni. Nem imageből építem a gépeket, hanem nulláról telepítek, lehetőleg úgy, hogy a legkevesebb kézi beavatkozásra legyen szükség. Majd ezek után központilag publikálom a felhasználó által telepíthető, és az automatikusan települő alkalmazásokat.
A rendszer felépítés során az volt a célom, hogy az operációs rendszeren és a telepítendő alkalmazásokon túl, ne legyen szükségem kereskedelmi szoftverre. Ebből adódóan megoldás, a WDS-t, a Windows PE-t, a Microsoft Installert és a Group Policy-t tartalmazza.
A telepített kliens operációs rendszer a Windows XP. Későbbiekben elképzelhető, hogy mást is bele fogok gyűrni ebbe az infrastruktúrába.
Ha végiggondolom, több csoportba tudom szedni a rendszer elemeit, a cikkeket is ezek köré fogom csoportosítani:
– Kliens operációs rendszert építő környezet
– Windows PE-t építő környezet
– Meghajtó könyvtár
– GPO konfiguráció és WMI szűrők
– MSI csomagok
A cikkek valószínüleg össze-vissza fognak érkezni, attól függően, hogy a saját infrastruktúrámban nekem éppen mit kell megvalósítanom, a már elkészült dolgok közül mit kell frissítenem.
Reklámok
Kategória: Windows Installer | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s